Konkreettisia esimerkkejä ja opastusta STF-kehittämispolulla

Tarjoamme CNE2.0-hankkeessa Sustainable Travel Finland-työpajasarjan kasvotusten eri puolilla Uuttamaata, Raaseporissa, Porvoossa, Hyvinkäällä ja Pasilassa, sekä etänä Teamsin kautta. 

Viime viikolla STF-kehittämispolkua tuli tekemään 14 osallistujaa. Osallistujajoukko heijasti hyvin matkailualaa, oli niin pieniä yhden henkilön yrityksiä kuin isoja toimijoita sekä alan eri toimintoja edustavia kuten majoittajia ja käyntikohteita, aktiviteetteja tarjoavia sekä incoming-liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä. Osa yrityksistä oli tehnyt STF-työtä jo pidempään, osalla oli vielä rekisteröinti tekemättä – myös sertifikaatti oli toisilla jo valmiina Työpajojen ryhmät olivat siis hyvin pieniä, mikä edisti keskustelua ja aikaa riitti tapauskohtaisempaankin ohjaukseen.  

Sertifikaatit herättivät kiinnostusta 

Saamamme palautteen mukaan osallistujien odotukset ylittyivät. Parasta oli STF Hubiin ja sertifikaattityökaluihin tutustuminen. Sertifikaattityökalut STF Hubissa ovat uudistuneet keväällä 2024.  Sertifikaattien keskinäinen vertailu helpottaa valintaa. STF Hubissa näkee nyt myös, mitä osioita STF kehityssuunnitelmasta kukin sertifikaatti korvaa – ja toisinpäin, se kertoo, mitä osioita yrityksen tulee kehityssuunnitelmaan sisällyttää. Joku kertoi sertifikaatin tekemisen vievän paljon aikaa, mutta se siis maksaa itsensä takaisin STF:n kehittämissuunnitelmaa tehtäessä.  

Itsearviointi edistää tekemistä 

Itsearviointi on hyvä apu arvioimaan, mitä tällä hetkellä työssä ottaa huomioon kestävyyden eri osa-alueilla. Se pakottaa miettimään asioita uusista näkökulmista tai kokonaan sellaisia asioita, joita ei itse osaisi sisällyttää aiheeseen. Eli itsearvioinnin tekeminen jo itsessään ohjaa oppimaan ja soveltamaan. Hienoa on myös se, että itsearviointi täydentää vain ekologiseen kestävyyteen kohdentuvia sertifikaatteja. Itsearviointi havainnollistaa sitä, kuinka moniuloitteista vastuullisuus on, myös turvallisuus ja laatu herättivät keskustelua!  

Vertaistuki auttaa 

Osallistujien keskinäinen sparraaminen on työpajojen suuri hyöty. Esimerkiksi sertifikaatin jo omaavat kertoivat, mitä hyötyä siitä on ollut. Esimerkiksi Ekokompassi on ohjannut kymmenen vuoden aikana sisällyttämään ympäristönäkökohdat kaikkeen tekemiseen. Kaupanpäälle yritykset keksivät useita tapoja, jolla hyödyntää yhteisiä kiinnostuksenkohteitaan mahdolliseen uuteen tekemiseen. 

Viestintä sitouttaa sidosryhmiä 

Työpajoissa oli paljon puhetta siitä, että kaikki sidosryhmät olisi saatava mukaan vastuullisuustyöhön. Siitä olisi viestittävä kaikille, työntekijöille, asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja alihankkijoille.  

STF on oikein hyvä yhteinen työkalu koko matkailualalle. Esimerkiksi DMC voi vaatia sitä käyttäen vastuullisuutta alihankkijoilta eli palveluntuottajilta. Näin Suomesta voi tulla Pohjoismaiden kestävimmin kasvava matkailualue!  

Näkyvillä oli myös vähän greenblushingia. Kaikissa yrityksissä ei uskalleta tai osata viestiä niistä kaikista vastuullisuusjutuista, joita jo tehdään. Suosittelemme lukemaan postauksemme, miten viestiä vastuullisuudesta houkuttavasti viherpesudirektiivien aikakaudella. 

Henkilöstöstä voimaa vastuullisuustyöhön 

Kommunikaatio, ideoiden ja ehdotusten kysyminen ja tulosten esittely on tärkeää myös oman henkilökunnan kesken. Yhdessä yrityksessä henkilökunta innostui, kun heille esiteltiin jätehuollosta tulleet säästöt kesän jälkeen, jona roskat oli lajiteltu paremmin kuin edellisenä vuonna. 

Kestävyystyö on joissakin yrityksissä selvästi mukana ihan jokaisessa valinnassa. Miten tämä ajatustapa ja käytännöt saadaan henkilökunnalle ja esimerkiksi sesonkityöntekijöille? Tämäkin on hyvä miettiä, kun miettii kehittämissuunnitelmaa. Olisiko vastuullisuuden sisällyttäminen uudella tavalla perehdytykseen ensi vuoden kehittämissuunnitelma?  

Vielä ehdit mukaan!  

Työpajapalautteessa meiltä toivottiin lisää osallistujia: ”Olisi ollut hyvä, että mukana olisi ollut saman alan toimijoita enemmän”. Tule siis mukaan!  

Seuraavissa työpajoissa lokakuussa keskitymme kestävyyden mittaamiseen. Jos et ole vielä aloittanut STF-polkua, se ei haittaa. Kerro ilmoittautumislomakkeessa, että olet vasta aloittamassa. Parasta on tehdä tunnus alustalle ennakkoon, niin pääset tekemisen makuun yhdessä muiden kanssa.  

Ilmoittaudu täällä! 

Kaikki CNE2.0-hankkeen työpajat löydät täältä.