”Viimeistele STF-polkusi” -työpajan tunnelmia ja oivalluksia

Marraskuun Sustainable Travel Finland -työpajat kokosivat jälleen vastuullisuudesta sitoutuneita toimijoita yhteen. Työpajojen tavoitteena on ollut tukea yrityksiä STF-kehittämisohjelmassa ja tarjota tilaisuus jakaa vinkkejä alan ammattilaisten kesken. Marraskuun sessioista nousi esiin monia merkityksellisiä teemoja ja keskusteluja, joista seuraavassa muutamia poimintoja.

Toimenpidetaulukot konkretisoituivat

Työpajojen osallistujat toivat esille, kuinka STF-ohjelmaan liitettävä toimenpidetaulukko auttaa viemään vastuullisuuden käytännön tasolle. Taulukko toimii kehittämissuunnitelman pohjana, mutta sen sisältö ei ole vain lista asioita – olennaista on laatu, ei määrä. Toimenpiteiden priorisointi seuraavalle tai parille vuodelle auttaa pitämään tavoitteet realistisina.

Useat osallistujat näkivät hyödyllisenä henkilöstön mukaan ottamisen kehittämistyöhön esimerkiksi työpajojen avulla. Näin jokainen voi löytää omaan vaikutuspiiriinsä sopivia toimia.

Idea osallistamisesta: Osallista henkilöstöä vastuullisuustyöhön keräämällä heidän ideoitaan esimerkiksi lomakkeen kautta. Voit palkita parhaat ja toteuttamiskelpoisimmat ehdotukset pienellä yllätyksellä.

Tässä muutamia työpajoissa ideoituja toimenpiteitä (joita tulee tosin vielä konkretisoida, vastuuttaa, aikatauluttaa ja budjetoida).

Toimenpide Tavoite
Lähiruokapäivien ja kasvisruokapäivien järjestäminen, Lisätään 30 % kotimaisia tuotteita ruokahankintoihin Paikallistalouden tukeminen, pienempi aterioiden ilmastokuorma
Lintubongaus- ja pyöräilypäivät asiakkaille / henkilöstölle Vähähiilisen liikkumisen ja osallistujien hyvinvoinnin edistäminen, sekä asiakaskokemuksen rikastaminen että ympäristötietoisuuden lisääminen
Säännöllisen vastuullisuusviestinnän aloittaminen lisäämällä viestintäsuunnitelmaan ja vuosikelloon vähintään joka kuukaudelle tähän liittyvä aihe Lisätään asiakkaiden tietoisuutta vastuullisuustoimista
Valitaan tapahtumien järjestäjiksi vain ympäristösertifioidut yritykset. Laaditaan vastuullisuusohjeistus sekä vastuulliset hankintakriteerit Tapahtumien hankintojen vastuullisuuden parantaminen
Tarkistetaan verkkosivuston ja tiedostojen saavutettavuus ja tehdään tarvittavat parannukset Nettisivujen saavutettavuuden parantaminen
Järjestetään säännöllisiä ensiapu- ja turvallisuuskoulutuksia henkilöstölle Varmistetaan turvallisuusosaaminen organisaatioissa

 

Itsearviointi on kehittämisen kompassi

STF-itsearviointi nousi vahvasti esille, kun oli haasteita keksiä uusia kehitystoimenpiteitä. Se ei ole vain arviointityökalu, vaan arvokas ideapankki. Osallistujat suosittelivat tarkastelemaan kohtia, joihin on vastattu “ei”, ja pohtimaan, voisiko niistä löytyä uusia toimenpiteitä. Kaikki eivät sovi sellaisenaan yrityksen toimintaan, mutta ne voivat tarjota uusia näkökulmia tai sovellettavia ratkaisuja.

Muistutus: Keskustelemalla eri ihmisten kanssa – on se sitten asiakas, alihankkija tai ystäväsi – löydätte varmasti uusia kehittämismahdollisuuksia.

Sertifikaattityökalu auttaa välttämään tuplatyötä

Keskusteluissa muistuttelimme uudehkosta sertifikaattityökalusta, joka auttaa välttämään päällekkäistä työtä. Tämä helpottaa erityisesti yrityksiä, jotka kokevat vaadittavan tiedon määrän haastavaksi hallita. Työkalu kertoo siis mitkä kaikki osiot kehittämissuunnitelmasta täydentyy yrityksen valitseman sertifikaatin kriteereihin vastaamalla.

Inspiraatiota viestintään

Viestinnän osalta herättiin siihen, että eri kohderyhmille vastuullisuudesta puhuminen vaatii erilaista lähestymistapaa. Esimerkiksi kansainvälisessä matkailussa voi olla tarpeen korostaa vastuullisuuden hyötyjä asiakaskokemuksen kautta, koska kaikkia aihe ei kiinnosta samalla tavalla.

Työpajoissa käytiin läpi esimerkkejä yritysten vastuullisuussivuista, ja erityisesti visuaaliset ratkaisut, kuten infografiikat ja valokuvat, erottuivat perustekstisivuista. Esimerkit inspiroivat osallistujia miettimään, miten yrityksen vastuullisuus voisi näkyä heti ensisilmäyksellä esimerkiksi kotisivuilla tai matkailutuotteiden esittelyissä.

Innostusta ja armollisuutta

Marraskuun työpajoista jäi osallistujille käteen konkreettisia vinkkejä ja muistutus siitä, että kehittämisessä tärkeää on myös armollisuus itseään kohtaan. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, mutta pienetkin edistysaskeleet vievät kohti vastuullisempaa liiketoimintaa. 

Kuten eräs osallistuja totesi: “Sovella, ja ole armollinen itsellesi.”

Lopulta vastuullisuustyössä olennaista ei itsessään ole sertifikaatti tai STF-merkki, vaan konkreettiset toimenpiteet, joita sen saavuttaminen edellyttää. “Sinetti päälle” tulee, kun toiminta on aidosti osa yrityksen arkea ja viestintä- sekä kehittämissuunnitelmat elävät päivittäisessä työssä.

 

Työpajojen oivalluksia tullaan varmasti näkemään käytännön toimina yritysten arjessa.