Destinaatioverkostomme vuosi huipentui perjantaina 13.12. Porvoossa. Päivän aiheena oli Glasgow Declarationin rahoitus-teema. Päivän tavoite oli saada ideoita siitä, millaisia mahdollisuuksia on ilmastotyön resurssien varmistamiseksi. Resursseihin kuuluvat osaaminen, työaika, talousarvio ja yhteistyö. Kestävän kehityksen tulee olla osa kaikkien työtä, mutta niin että kaikilla on oma roolinsa.
Nimenomaan rahoitusinstrumenttien tuntemus ja kansainvälisen markkinoinnin osaaminen nousivat suurimmiksi haasteiksi Porvoon kaupungin yrityksille tekemässä tutkimuksessa keväällä 2024. Aiheelle on siis tilausta niin julkisella sektorilla kuin yrityksissä!
Oma ja ulkopuolinen rahoitus: Määrärahoja tulisi lisätä ja käyttää konkreettisiin toimenpiteisiin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi . Tämän vuoksi rahoitusmahdollisuuksien kartoittaminen ja rahoituksen hakeminen on tehokkaan ilmastotyön edellytys. Myös sidosryhmiä tulee tiedottaa rahoitusmahdollisuuksista .
Henkilö- ja työaikaresurssit: Kannattaa nimetä kestävään kehitykseen henkilö ja/tai perustaa ilmastotiimi. Näillä tulee olla valtuudet toteuttaa tarvittavia toimenpiteitä. Kestävän kehityksen edustajalla tulee olla myös edustus johdon parissa, jotta tieto kulkee ja ymmärrys lisääntyy. Kestävä kehitys tulee olla osana kaikkien työtä työtehtävästä riippumatta.
Hankkeet: Kehittämishankkeet tai muu kehittämisyhteistyö, esim. muiden organisaatioiden, oppilaitoksien tai kehittämisyhtiöiden kanssa . Näin voimme jakaa resursseja ja taloudellista taakkaa
Osaaminen: Olemassa olevan osaamisen hyödyntäminen sekä kehittäminen esim. koulutuksilla . Työtä tukevan materiaalin hyödyntäminen, mm. organisaation ja/tai toimialan olemassa olevat strategiat . Työskentely ulkopuolisten ilmasto-asiantuntijoiden kanssa. Toimenpiteenä esim. hiilibudjetin laatiminen
Rahoitus voi olla lainaa tai avustusta. Kaikissa vaihtoehdoissa on omat kriteerinsä ja hakuprosessinsa. Tässä on esimerkkejä, jotka toivottavasti innostavat yrittäjiä uudistamaan liiketoimintaansa ja hakemaan rahoitusta.
Motiva kokoaa rahoituksen tilannesään neljä kertaa vuodessa. Sieltä löytyy tietoa yrityksille ja kunnille suunnatuista tuista, avustuksista sekä eri rahoitusratkaisuista. Tilannesään voit tilata sähköpostiisi, niin pysyt kartalla tulevista rahoitusmahdollisuuksista!
Motiva tarjoaa myös rahoituksen tietopalvelun. Helpoin tapa päästä omalle organisaatiollesi tai itsellesi sopivaan tietoon kiinni, on valita hakijavalikosta sopivin hakijavaihtoehto. Palvelu listaa kaikki valitulle hakijalle saatavilla olevat tuki- ja rahoitusmuodot, jotka palvelussa on. Käy kokeilemassa!
ELY-keskuksen yrityksen kehittämisavustuksesta on paljon hyviä kokemuksia. Kehittämishankkeen tulee olla vähintään 100 000 euroa, josta tuki voi olla korkeintaan 50 prosenttia. Omarahoitus pitää olla alussa koko hankkeelle, sillä tuki maksetaan vasta jälkikäteen. Kehittämisavustusta voidaan myöntää pk-yritysten kehittämistoimenpiteisiin ja investointeihin, kun yritys aloittaa toimintansa, haluaa panostaa merkittävästi uudistumiseen tai pyrkii kasvamaan, yritys voi kehittää jo olemassa olevaa liiketoimintaa tai luoda yrityksen kannalta täysin uutta liiketoimintaa. Tähtäimessä voi olla myös vienti- ja kansainvälistymismahdollisuuksien parantaminen tai kasvun hakeminen uusia tuotteita, palveluita tai tuotantomenetelmiä kehittämällä. Yritys voi tavoitella uusia markkinoita tai kartoittaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Lue lisää ELY-keskuksen kotisivulta!
Finnvera tuki on lainaa, jonka etuja ovat EIR-takaus ja edullisempi korko. Ilmasto- ja digilainat kestävään siirtymään on suunnattu yrityksille, jotka edistävät esimerkiksi uusiutuvien energialähteiden käyttöä, energiatehokkuutta, ympäristön kannalta kestävien materiaalien käyttöä, siirtymistä kiertotalouteen tai vähäpäästöiseen talouteen. Lainan määrä voi olla 150.000 – 2.000.000 euroa. EIR on Euroopan investointirahaston EIR:n riskinjakotakaus. Se helpottaa rahoituksen saamista pankista uudistumista ja kasvua edistäviin hankkeisiin.
Pankkirahoituksessa Osuuspankki on vihreän siirtymän edelläkävijä. Vihreään lainaan on mahdollisuus saada EIR-vakuus ja hieman alhaisempi korko kuin tavalliseen yrityslainaan. Lainan tulee olla tarkoitettu ympäristökuormitusta vähentäviin toimenpiteisiin. Sustainable Travel Finland on Osuuspankissa tunnettu merkki yrityksen ympäristötekojen todentamiseksi!
Tarvitsemme lisärahoitusta ilmastotyöhön. Sitä on siis saatavilla, kun osaa hakea oikeasta paikasta oikeaan aikaan. Hakemiseen tarvitaan osaamista. Sitä löydät paikallisesta yritysneuvonnasta. Ne palvelevat maksutta kaikessa yrityksen perustamisesta omistajanvaihdoksiin, sekä mm. rahoitusten hakemisessa, yritysvastuussa ja liiketoiminnan kehittämisessä. Alla tiedossamme olevat Uudellamaalla yritysneuvontaa tarjoavat organisaatiot:
Porvoo on edelläkävijä eli se on perustanut vihreän siirtymän rahaston. Sen tarkoituksena on tukea pk-yrityksiä ja kaupunkia eteenpäin katsovan, vaikuttavan ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia avaavan vihreän siirtymän tekemisessä. Vihreän siirtymän rahasto on tarkoitettu instrumentiksi, joka houkuttelee keksimään ja edistämään uusia ratkaisuja ja kasvattamaan yhteistä kilpailukykyä.
Rahoituksen koko on korkeintaan 300 000 euroa. Se on de minimis-tukea. Rahoitus kohdistuu yritystoimintaan Porvoossa eli toimipaikka voi olla muuallakin. Rahaston tukea kannustetaan käyttämään myös vastinrahana rahoituksen maksimoimiseksi.
Ensimmäinen hakukierros on päättynyt. Yritykset ovat siis jättäneet hakemukset ja ulkopuolinen arvioija on ne arvioinut. Kuulemme päätöksistä varmasti pian!
Esimerkiksi matkailuyritykset voisivat koota yritysryppään, jolla lähteä edistämään ilmastotoimintaa. Rahoituksella voi palkata asiantuntijan vetämään projektia. Porvoon yrittäjä, käy lukemassa vihreän siirtymän rahastosta ja hakemisesta täältä!
Kiitos Porvoon destinaatioverkostossa vierailleille asiantuntijoille Minna Kajasteelle Porvoon kaupungista ja Peter Backmannille Posintra Oy:stä. Kiitos myös destinaatioverkostoon ja yritysten työpajoihin ja muihin tilaisuuksiin osallistuneille. Ensi vuonna 2025 jatkamme yhdessä ilmasto- ja vastuullisuustyötä!
Jouluterveisin
CNE2.0-hanketiimi