Kysy ja anna palautetta, ennakoi, vaikuta ja jalkaudu sidosryhmiin! Uudenmaan vastuulliset matkailutoimijat jakoivat parhaita käytänteitä destinaatioverkoston tapaamisessa, jossa haettiin ratkaisuja yhteistyöhön matkailun ilmastotyössä
Carbon Neutral Experience 2.0 -hankkeen vastuullisista uusimaalaisista matkailutoimijoista koostuva destinaatioverkosto kokoontui hotelli Clarion Helsinki Airportissa Vantaalla perjantaina 20.9.2024. Pyöreän pöydän menetelmin valittiin matkailun ilmastoyhteistyöhön liittyvät keskusteluaiheet, joissa keskistyttiin dialogiin paikallisten asukkaiden, yhteisöjen kanssa sekä alueellisten viranomaisten kanssa.
Matkailuklusteri on laaja, se on kiinteässä yhteydessä ympäristöönsä. Sidosryhmiä on paljon. Matkailu vaikuttaa paikallisiin asukkaisiin ja yhteisöihin. Esimerkiksi Euroopasta on kuulunut viime vuosina uutisia liikaturismista ja sen haittavaikutuksista paikallisiin, jotka myös osoittavat mieltä. Asuntojen hintojen nousu ja ruuhkat harmittavat ja kuormittavat luontoa.
Helsingin kaupunki pitää huolta asukkaistaan siten, että se on parin vuoden välein tilannut Visitoryltä kyselyn asukkaille luodatakseen paikallisten kokemuksia ja mielipiteitä matkailusta ja tapahtumista. Signaaleihin on tärkeä reagoida. Porvoossa on puolestaan tehty yhteistyötä paikallisten pk-yritysten kanssa. Olisikin osattava ennakoida, sillä jos yrityksissä on ongelmia, ollaan jo myöhässä. Suomenlinna on vuokranantaja, ja se tutkii vuokralaisten tuntemuksia. Puhuttiin myös siitä, että joissakin kunnissa ja kaupungeissa on paljon vapaa-ajan asukkaita, jotka eivät ole kirjoilla mutta jotka käyttävät palveluita ja tuovat rahaa paikkakunnalle.
Raaseporissa on aktiivisia kyläfoorumeja, joihin on tärkeä osallistua. Matkailutoimijat voivat osallistua tapahtumiin, olla esillä ja jutella asukkaiden kanssa. Ideoita ja ehdotuksia kannattaa kirjata ja kuunnella. Viestintä on merkittävää, sillä jos asukkaille kerrotaan tulevista tapahtumista ajoissa, he voivat sopeutua tulevaan. Ilmastonäkökulmastakin voidaan keskustella yhdessä.
Matkailun tulo- ja työllisyystutkimukset ovat olleet menestys. On tärkeää tiedottaa myös siitä, että matkailu luo työtä ja tuloja alueella, vaikka matkailu saattaa häiritä. Alueen viranomaisiin on tärkeä pitää yhteyttä, jotta he ymmärtäisivät matkailun merkityksen ja tukisivat sitä. Lisäpanostusta tarvitaan, sillä esimerkiksi ravintoloita menee jatkuvasti konkurssiin.
Matkailuyksiköt voivat vaikuttaa myös lausuntojen kautta. Dialogia poliitikkojen kanssa voi ylläpitää. Esimerkiksi Vantaalla on laadittu vaikuttamissuunnitelma, jossa korostetaan vaikkapa lentokentän merkitystä kaupungille. Sipoossa matkailusuunnitelma on yhdistetty elinkeino-ohjelmaan. Kaikkialla tulisi kirjata suunnitelmiin se, että kestävää matkailua pitää edistää.
Destinaatioverkostossa oli vilkasta keskustelua ja parhaiden käytänteiden jakamista. Keskusteluissa oli jopa vertaismentoroinnin tuntua, ideointia ja tuulettamista, mikä hyödyllistä matkailun pitkäjänteisessä ilmastotyössä ja kehittämisessä.