Linnanmäellä panostetaan siihen, miten vastuullisuusmatkaa tehdään

Carbon Neutral Experience 2.0 -hanke edistää yritysten muutoskyvykkyyttä ja varautumista muuttuvassa toimintaympäristössä. Syksyn aloitustapahtumassamme 29.8. opimme Linnanmäeltä, miten vastuullisuustyö voi ohjata yrityksen toiminnan kehittämistä kokonaisvaltaisesti. Jos et päässyt paikalle kuuntelemaan, lue puheenvuoron pääkohdat tästä!   

Elämysten jatkuvaa kehittämistä 
”Kannustamme keskittymään STF-työhön. Parhaimmillaan se tarjoaa organisaatiollenne antoisan matkan ja antaa mahdollisuuden innostua ja iloita yhdessä.” sanoo Satu Orismaa, Linnanmäen vt. toimitusjohtaja.  Linnanmäen Huvipuiston toiminnan perusta on ’Huvittelemalla hyvää lastensuojelutyölle’ eli huvipuistotoimintaa harjoittamalla kerätä varoja lastensuojelutyöhön. Toimintansa eli 74 huvikauden aikana Lasten Päivän Säätiö, joka vastaa Linnanmäen kehittämisestä ja johtamisesta, on kerännyt noin 130 miljoonaa euroa avustuksia lastensuojeluun.  

Linnanmäki on monelle tuttu ja siihen kiteytyy paljon tunnetta, niin omasta lapsuudesta kuin lasten ja lastenlasten kanssa huvittelusta. Asiakkaat menevät Lintsille elämysten, harvemmin yksittäisen huvipuiston vastuullisuusseikan vuoksi. Mutta asiakkaat haluavat elämyksen tapahtuvan vastuullisesti ja tähän Linnanmäki keskittyy. Esimerkiksi huvilaitteet pyörivät huvikaudella 2024 tuulivoimalla ja kiinteistöt lämpiävät uusiutuvalla kaukolämmöllä. Myös asiakkaat itse voivat tehdä valintoja. Esimerkiksi huvipuiston suosikkiaterian, makkaraperunat, saa vegaanisena ja huvipuistopelissä voittamansa tavarapalkinnon voi vaihtaa herkkulippuun tai lahjoittaa palkinnon eteenpäin.  Lisää Linnanmäen vastuullisuusteoista voit lukea täällä 

”Sustainable Finland Travel – kehittämispolun alkuvaiheessa 2021 pohdimme, onko meillä tarvetta erilliselle vastuullisuusstrategialle. Tämä pohdinta oli meille arvokasta, sillä tulimme kysyneeksi itseltämme, mistä kestävän huvipuistotoiminnan kehittämisessä on kyse, ja käsitelleeksi vastuullisuutta aivan jokapäiväisen toimintamme ja tekemiemme valintojen kannalta. Kestävän huvipuistotoiminnan eri teemat, kuten Linnanmäen toiminnan missio, ihmisten hyvinvointi, ilo ja riemu, yhteiset kokemukset ja ympäristönäkökulmatkin – ovat osa päivittäistä toimintaamme. Linnanmäellä luomme suomalaista kulttuuriperintöä hupipolvelta toiselle, edistäen samalla työelämän ja palvelukulttuurin kehittämistä.”  toteaa Satu Orismaa. Yhdessä tekemällä vastuullisuus saadaan toteutumaan strategiasta jokapäiväiseen tekemiseen.  

Yhteistyö innostaa  
STF -kehittämisohjelma toimi peilinä ja sparrausapuna. Työ siis alkoi 2021 ja Linnanmäki sai STF-merkin kesäkuussa 2024. Merkkiin tarvittava sertifikaatti, Ekokompassi, luovutettiin Linnanmäelle jo kaksi vuotta aikaisemmin. 30 % vakituisista hupimestareista halusi mukaan työryhmään, joka lähti miettimään huvipuistotoiminnan kestävää kehitystä. Heillä oli suuri tiedonnälkä: mitä tämä kaikki tarkoittaa? Työryhmät opiskelivat aiheita ja työstivät sopivia työtapoja. Vastuullisuusvinkkilässä jaettiin ideoita. Linnanmäen 800 hupimestaria kutsuttiin mukaan keskusteluun. Vaikuttamisen mahdollisuus koetaan tärkeäksi, jotta voimme sitoutua yhteiseen tekemiseen.   

Sitoutuminen vastuullisuuteen ja osaamisen kasvattaminen on paitsi henkilökunnan, myös yhteistyökumppaneiden kanssa tapahtuvaa STF-työtä. Yhteisymmärrys syventää kumppanuuksia. Tähän vaaditaan avoimia keskusteluita, tiedon jakamista.   

”Yhdessä tehtävä vastuullisuustyö lisää sitoutumista yhteiseen tavoitteeseen. Hupimestareiden tyytyväisyys heijastuu asiakastyytyväisyytenä. Tyytyväiset asiakkaat palaavat ja näin mahdollistamme toimintamme kehittämisen jatkossakin.” Satu Orismaa iloitsi esityksessään Linnanmäen menestyksen pyörää kuvaillen.

”Kun olemme sustainable, edistämme kestävyyttä” 
Resurssit ovat kaikilla rajalliset. Sen vuoksi kannattaa miettiä, mihin keskittyä vastuullisuustyössäkin. Linnanmäki hyödynsi pohdinnoissaan nelikenttää, jossa yksi akseli kuvaa asioiden merkityksellisyyttä ja toinen tyytyväisyyttä toimintaan. Oleellista on keskittyä asioihin, jotka ovat merkitykseltään isoja. Näiden jatkuva kehittäminen ja niistä viestiminen on varmistettava.   

Jatkossa Linnanmäki tulee edelleen hyödyntämään ulkopuolisen osaamisen tukea, niin Ekokompassia kuin STF-merkkiä. Ne tarjoavat mahdollisuuden tarkastella omaa toimintaa laajasti. Hupimestareiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa työ jatkuu.  

Sustainable Travel Finland-merkki kesällä 2024 oli Linnanmäelle välietappi eli vahvisti työn oikean suunnan. Matkan aikana tullee paljon uusia asioita ja uusia näkökulmia. Nyt on takana 74 hupikautta – millaista onkaan 74 hupikauden kuluttua? Linnanmäen vastuullisuuden kehittäminen ei tule valmiiksi. Matka kehittämispolulla jatkuu.  

Tervetuloa vastuullisuustyöpajoihin! 
Meillä oli inspiroiva syksyn aloitustapahtuma. Toivottavasti tämä teksti sai sinut mukaan tunnelmaan! Asioita tuntuu olevan paljon. Elefantti kannattaa kuitenkin niin sanotusti syödä pieni pala kerrallaan.  

Tule työpajoihimme ja etene askel kerrallaan sinulle ajankohtaisissa asioissa. Odotamme Sinua!  

Aloitustapahtuman toisena aiheena oli tulevat viherpesudirektiivit ja vinkit innostavaan vastuullisuusviestintään. Lue kyseinen artikkeli tästä!