Matkailualan yrityksissä käy parhaillaan kova kuhina kesäsesongin aloituksessa. Me Carbon Neutral Experience 2.0 -hankkeessa puolestaan olemme suunnitelleet Uudenmaan matkailualan yrityksille upeita kestävää liiketoimintaa edistäviä maksuttomia työpajoja ensi syksyksi. Ne tukevat kestävän matkailun edistämistä ja yritysten kehittymistä. Tästä postauksesta voit lukea, miten hankkeemme auttaa sinun yritystäsi ja tutustua syksyn valikoimaan. Toivomme, että osallistut ja hyödynnät tapahtumiamme!
Minkä vuoksi kannattaa tulla mukaan?
Autamme yritystäsi saavuttamaan arvostetun Sustainable Travel Finland -merkin. Tämä merkki viestii kestävästä toiminnastasi kansainvälisille matkailijoille ja tuo yrityksellesi lisänäkyvyyttä esimerkiksi Visit Finlandin markkinointikanavissa. STF-merkkiä työstäessäsi tunnistat, mitä asioita yrityksessäsi jo tehdään vastuullisesti ja valitset seuraavat kehittämiskohteet.
Autamme yritystäsi valmistautumaan lähitulevaisuuden kestävyyshaasteisiin, vaikka et STF-merkkiä juuri nyt tavoittelisikaan. Pääset syksyn aikana esimerkiksi pienentämään hiilijalanjälkeä, tunnistamaan kiertotalouden mahdollisuuksia ja oppimaan kestävyysraportointia.
Mitä STF-työpajoja?
Tarjoamme Sustainable Travel Finland-työpajoja (STF) matkailualan yrityksille syyskuusta 2024 alkaen. Osallistujat tutustuvat työpajoissa STF-kehittämispolkuun ja siihen, kuinka edetä sen tekemisessä STF Hub-verkkoalustalla. Täytät jokaisessa työpajassa kehittämispolun askelia ja valmistaudut jatkamaan työtä itsenäisesti työpaikallasi. Työpajojen välissä järjestämme myös STF Help-tunteja, jonne halukkaat voivat tulla juttelemaan tekemisestä ja autamme ongelmakohdissa. Kevätkaudella 2024 työpajoihimme osallistui 102 yritystä ja niistä monet ovat työssä erittäin hyvässä vauhdissa ja piakkoin lähettämässä STF-hakemuksia.
Kolmiosainen työpajasarjamme jalkautuu Uudenmaan matkailualan yritysten luo eri puolilla Uuttamaata sekä etänä. Näet työpajojen tarkat ajankohdat, paikat ja kielivaihtoehdot klikkaamalla alla ‘Ilmoittaudu!’.
Työpajamme eivät ole varsinaisesti kestävän matkailun opiskelua, vaan keskitymme Sustainable Travel Finland-kehittämispolun tekemiseen STF-Hubissa. Kestävän matkailun e-oppaassa STF Hubissa on paljon kerätty runsaasti aiheesta tietoa itsenäiseen opiskeluun. Lisäksi jaamme työpajoissa ja sosiaalisessa mediassa materiaalia aiheista.
Miksi STF-työ kannattaa?
STF-kehittämisohjelma on Visit Finlandin johdolla tehty kestävän matkailun kehittämistyökalu kansainvälisille asiakkaille palvelujaan tarjoaville matkailualan yrityksille. Se huomioi kestävyyden kaikki osa-alueet; taloudellisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja ympäristökestävyyden mukaan lukien ilmastonmuutoksen ja hiilijalanjäljen laskennan. Jälkimmäinen ei ole STF-polulla ainakaan vielä pakollinen, mutta järjestämme myös tästä työpajoja ja koulutusta ensi syksynä. Vuonna 2023 jo 49% eli käytännössä puolet STF-ohjelmaan kuuluvista noin 400:sta yrityksestä oli laskenut hiilijalanjälkensä. Juna siis kulkee jo!
STF on herättänyt isoa huomiota ulkomailla. Visit Finland järjestää jo nyt erityisiä kestävän matkailun workshopeja yrityksille, joilla on STF-merkki. Ne ovat olleet hyvin suosittuja kansainvälisten ostajien piirissä. Esimerkiksi Helsingissä on tehty päätös, että jokaisen Helsingin tekijät-verkostoon kuuluvan yrityksen tulee olla STF-merkki vuoden 2025 loppuun mennessä. Vain nämä yritykset voivat siis osallistua verkoston toimintaan mukaan lukien kansainvälisen markkinoinnin. Tästä on tiedotettu sekä verkoston että kaupungin kaikkia yrityksiä jo vuonna 2023.
STF-polun valtakannallinen kattavuus ja kestävyyden koko laajuuden huomioiminen sekä kehittämisohjelmassa vaadittava puolueettoman ulkopuolisen tahon todentama sertifikaatti tekevät STF:stä ainutlaatuisen. Kehittämispolku viittaa jatkuvaan kehittämiseen, eli STF-yritysten tulee kehittää kestävää toimintaansa tavoitteellisesti vuosittain. STF Hubiin raportoinnin aikataulu synkronisoituu sertifikaatin päivittämisen kanssa. Olemme puhuneet kestävästä matkailusta jo 1990-luvulla, mutta nyt olemme oikeasti tekemässä siitä Suomen matkailun valtin!
Mitä STF maksaa?
STF-kehittämispolun käyttö on yritykselle ilmaista. Kehittämispolun kolmas askel on sertifikaatin hankinta. Sen yritys maksaa itse. Kustannus on noin 400 eurosta ylöspäin vuodessa. Tässä on linkki STF:ssä hyväksytyistä sertifikaateista. Sivun sertifikaattilista on pitkä, mutta keskustelemme sertifikaateista heti syyskuun ensimmäisessä työpajassa, niin osaat valita yrityksellesi ja sen taloudelliseen tilanteeseen sopivimman.
Syksyn STF-työpajasarjan tavoite
Otat STF-kehittämispolun haltuun sekä ymmärrät, mitä siellä tehdään ja miten. Työn etenemisen nopeus riippuu siitä, minkä verran yrityksesi on jo tehnyt vastuullisuustyötä eli miten paljon vain todennat jo tehtyä STF Hubissa. Todennäköisesti teillä on jo työtä tehty eli pääsette dokumentoimaan sitä. Tärkeää on varata työhön muutama tunti työaikaa kalenterista viikottain, niin työ etenee eivätkä työpajoissa opitut asiat ehdi unohtua.
Mikäli aloitat vastuullisuustyön alusta, työ kestää todennäköisesti pidempään, koska samalla työstätte uusia prosesseja yritykseenne. Tavoitteemme on, että kaikki työpajoihin osallistuvat yritykset saavuttavat STF-merkin kesään 2025 mennessä. Sen nyt aloittavat voivat saavuttaa.
Miten valmistaudut ensimmäiseen työpajaan?
On hyvä ilmoittautua työpajaan noin kaksi viikkoa aikaisemmin, vaikka viimeinen deadline onkin vain kolme työpäivää aikaisemmin. Näin saatte meiltä hyvissä ajoin tietoa työpajan sisällöstä.
Työstämme yhdessä kunkin yrityksen STF-polkua, joten pyydämme sinua seuraamaan tarkoin ohjeitamme:
Hanki STF Hub-tunnukset viimeistään kaksi viikkoa ennen ensimmäistä työpajaa. Jos yritykselläsi ei ole vielä STF Hub-tunnuksia, seuraa alla olevia ohjeita. Jos tunnusten tekemisessä tulee ongelmia, näin ehdit selvittää ne ennen työpajaa.
Tee STF-kehittämispolun ensimmäisen askeleen 1. Sitoutuminen ja alkuvalmistelut-tehtävät ennen työpajaa: 1. Tutustu STF-ohjelmaan ja 2. Täydennä yritystiedot (jos niitä ei ole tehty aiemmin)
Tietoa STF-kehittämisohjelmasta Visit Finlandin sivulla
Klikkaa tästä Visit Finlandin sivulle, jossa on tietoa STF-kehittämispolun askelista sekä linkki STF Hubiin ja ohjeet sinne kirjautumiseen. Toukokuussa Visit Finland julkaisi järjestyksessään toisen Kestävän matkailu tila Suomessa-raportin. Klikkaa tästä raporttiin. Raportissa on kattavasti tietoa kestävän matkailusta ja STF-yritysten STF-Hubissa antamat tiedot on koottu vertailtavaan muotoon kaikille yrityksille. Tämä raportti on järjestyksessään toinen. Se tulee muuttumaan ja sen vertailuaineistosta tulee yrityksille sitä hyödyllisempi, mitä enemmän STF-yrityksiä on tuottamassa sinne tietoa.
Mitä muuta CNE2.0-hanke tarjoaa lähitulevaisuuden kestävyyshaasteisiin?
Autamme yritystäsi valmistautumaan lähitulevaisuuden kestävyyshaasteisiin, vaikka et STF-merkkiä juuri nyt tavoittelisikaan. Pääset syksyn aikana esimerkiksi pienentämään hiilijalanjälkeä, tunnistamaan kiertotalouden mahdollisuuksia ja oppimaan kestävyysraportointia. Näet työpajojen tarkat ajankohdat, paikat ja kielivaihtoehdot klikkaamalla alla ‘Ilmoittaudu!’.
Tule mukaan!
Tutustu tarkempiin tapahtumatietoihin ja ilmoittautumisiin verkkosivuillamme: www.cne.fi/tapahtumat
Kaikki työpajat ovat Uudellamaalla sijaitseville yrityksille maksuttomia. Huomioithan kuitenkin, että ilmoittautuminen on sitova. Jos et pääse osallistumaan, peruthan ilmoittautumisesi viimeistään tapahtumaa edeltävänä päivänä.
Hankkeen rahoittavat Uudenmaan liitto, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Novia ammattikorkeakoulu ja 13 Uudenmaan kuntaa (Helsinki, Raasepori, Tuusula, Porvoo, Hyvinkää, Espoo, Vantaa, Hanko, Sipoo, Lohja, Siuntio, Inkoo ja Nurmijärvi).
Tervetuloa tekemään kanssamme kestävämpää tulevaisuutta!