Carbon Neutral Experiencen saavutuksia juhlittiin Helsingissä

Carbon Neutral Experiencen tiimi kokoontui 8.6.2023 GLO Hotel Artiin juhlistamaan Carbon hankkeen kaksivuotista taivalta. Ohjelmassa oli mielenkiintoisia puheenvuoroja, verkostoitumista sekä kolmen ruokalajin illallinen.

Uudenmaan liiton johtava ilmastoasiantuntija Pia Tynys avasi päätösseminaarin, joka kokoontui keskustelemaan ja juhlistamaan Carbon Neutral Experience -hankkeen saavutuksia. Hanke on toiminut päättäväisesti kohti hiilineutraalia matkailusektoria Uudellamaalla, ja sen tulokset ovat vaikuttavia.

Carbon Neutral Experience -hanke sai Uudenmaan liiton UKKE-rahoituksen ajalle 1.8.2021-31.7.2023. Tänä aikana hanke on järjestänyt yhteensä 36 erilaista tapahtumaa, joihin sisältyy muun muassa hiilijalanjälkilaskennan klinikoita, Sustainable Travel Finland (STF) -valmennuksia, kestävyyteen ja vähähiilisyyteen liittyviä webinaareja sekä tuotteistukseen, viestintään ja myyntiin liittyviä työpajoja. 

Ilmoittautumisia näihin tapahtumiin kertyi yhteensä noin 970 kappaletta, joista pystyttiin tunnistamaan peräti 140 uusimaalaista matkailualan yritystä.

Hanke onnistui saamaan aikaan merkittävää vaikuttavuutta kiitos laajalle ulottuvan yhteistyön. Yhteensä 15 Uudenmaan kuntaa osallistui hankkeeseen. Hankkeessa mukana olevat Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Lapinjärvi, Lohja, Porvoo, Raasepori, Siuntio, Sipoo, Tuusula ja Vantaa sitoutuivat toimintaan pienellä omarahoitusosuudella. Tämä yhteistyö vahvisti toimenpiteiden vaikuttavuutta ja loi pohjan laajalle kestävän matkailun edistämiselle Uudellamaalla.

Hankkeessa mukana olleille 15 kunnalle suoritettiin matkailusta koituvan hiilijalanjäljen laskenta, joka oli keskeinen osa Carbon Neutral Experience -hankkeen pyrkimyksiä. Tilaisuudessa tuloksia esitteli Sitowisen Anna von Zweygbergk, joka kertoi samalla, miten laskenta toteutettiin. Hiilijalanjäljen laskemisessa huomioitiin matkailutoiminnan eri vaiheet, kuten kuljetukset, majoitus, ravintolapalvelut ja aktiviteetit, sekä niiden aiheuttamat päästöt.

Laskenta auttoi kuntia ymmärtämään, mistä suurimmat päästöt matkailutoiminnassa muodostuvat sekä tietoa vaadittavista toimenpiteistä päästöjen vähentämiseksi.

Yrityksiä ja ulkomaan vieraita

Päätösseminaarissa oli myös tilaa yritysesimerkeille. Yhden niistä piti Tanja Aromäki, joka edusti Lonnan saarta. Lonnan saari oli mukana hankkeen STF-polkuvalmennuksessa ja suoritti tuetun Good Travel Seal -sertifikaatin. Aromäki kertoi osallistujille Lonnan vastuullisuusmatkasta ja -teoista, jotka ovat esimerkin kautta edistäneet hiilineutraalia matkailua koko Uudenmaan alueella ja Suomessa.

Vierailevana puhujana seminaarissa oli Magnus Nygaard Norjan Bergenistä. Hän jakoi arvokasta tietoa siitä, miten Bergen on kehittänyt alueen matkailua kestävämmäksi. Bergen on noussut vauhdilla The Global Destination Sustainability Indexin (GDS-index) rankingissa ja on nyt toisena maailmanlaajuisesti. Magnusin esimerkit olivat erittäin inspiroivia ja monipuolisia, ja ne tarjosivat arvokkaita oppeja Uudellemaalle matkailun kestävyyden edistämisessä.

Seuraavana seminaarissa Jukka Punamäki esitteli Helsingin kaupungin uunituoretta matkailun ilmastotiekarttaa. Helsingin kaupungilla on kunnianhimoinen tavoite olla maailman kestävin matkakohde. Glasgow’n ilmastojulistukseen perustuva ilmastotiekartta on tärkeä askel kohti tavoitetta. Myös suurin osa hankkeeseen osallistuneista yrityksistä sijaitsee Helsingissä, mikä korostaa kaupungin roolia kestävän matkailun edistäjänä.

Seminaariosuuden päätti arvostettu strategi ja kirjailija Jeremy Smith, joka keskittyi matkailualan ilmastotoimien läpikäymiseen. Smith oli vuonna 2021 mukana kirjoittamassa Glasgow Declaration for Climate Action in Tourism -julistusta, ja toimii nykyään arvostettuna neuvonantaja kestävän matkailun ja ilmastotoimien strategioissa matkailukohteille, organisaatioille ja yrityksille.

Carbon Neutral Experience -hanke ja päätösseminaari ovat vahvistaneet Uudenmaan sitoutumista kohti kestävää ja hiilineutraalia matkailua alueellaan.

CNE 2.0 somessa