Kolmetoista kuntaa kokoontui Helsinkiin pohtimaan matkailun tulevaisuutta yhdessä CNE 2.0:n asiantuntijoiden kanssa

Kolmetoista uusimaalaista kuntaa kokoontui Carbon Neutral Experience 2.0:n asiantuntijoiden kanssa Helsingin Lapland Hotels Bulevardiin pohtimaan matkailualan tulevaisuutta sekä vuoden 2030 hiilineutraaliustavoitteita.

Novago Yrityskehitys Oy:n koordinoima Carbon Neutral Experience 2.0 (CNE 2.0) eteni seuraavaan vaiheeseen, kun Haaga-Helia ja Novia ammattikorkeakoulujen asiantuntijoista koostuva hanketiimi kokoontui yhteen kolmentoista Uudenmaan kunnan matkailuasiantuntijoiden kanssa pohtimaan yhdessä matkailun tulevaisuutta ja alaan liittyviä hiilineutraaliustavoitteita, jotka tulisi saavuttaa vuoteen 2030 mennessä.

Moni pelkää, että matkailun ja ekologisen kriisin sovittaminen yhteen on mahdoton tehtävä, mutta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Sami Nykter on tästä huolimatta toiveikas. Hänen mukaansa kauhistelun sijaan tärkeintä on puhaltaa yhteen hiileen ja pitää visio kirkkaasti mielessä.

— Suomesta on tullut trendikäs matkailumaa, jonka vuoksi ala on yksi nopeimmin kasvavista. Tällä hetkellä se työllistää jo yli 150 000 ihmistä. Lienee selvää, ettei elinkeinoa voida alkaa rajoittamaan, jonka tähden onkin tärkeää varautua etukäteen Suomen ja EU:n hiilineutraaliustavoitteisiin, hän toteaa.

Nykterin mukaan keinot ovat olemassa, mutta yhteinen visio hakee vielä muotoaan. Hän uskoo syvästi, että tavoitteiden saavuttaminen on mahdollista, mutta se edellyttää yhteistyötä ja entistäkin vahvempaa tiedolla johtamista. Yritykset ja kunnat ovat keskeisessä asemassa. 

Yksi CNE 2.0:n tavoitteista onkin verkostojen rakentaminen sekä uusimaalaisten matkailuyritysten tukeminen kohti Sustainable Travel Finland -merkkiä (STF).

Learning Cafe selkeytti yhteistyötä

Haaga-Helian ja Novagon lisäksi CNE 2.0:ssa ovat mukana Novia ammattikorkeakoulu sekä kolmetoista kuntaa Uudeltamaalta. Kestävyystavoitteisiin ovat sitoutuneet Helsinki, Raasepori, Tuusula, Porvoo, Hyvinkää, Espoo, Vantaa, Hanko, Sipoo, Lohja, Siuntio, Inkoo ja Nurmijärvi.

Joulukuussa kuntien matkailujohtajille järjestetty Learning Cafe -tyyppinen työpaja vahvisti yhteisiä näkemyksiä. Nykterin mukaan  työpajassa vallitsi hyvä tunnelma. Osallistujat kokivat tilaisuuden innostavaksi ja ennen kaikkea rakentavaksi. Puheenaiheita riitti aina Glasgown’n ilmastojulistuksesta yhteistyöhön ja yritysten sitouttamiseen osaksi STF-ohjelmaa.

— Luulen, että osallistujat saivat mukaansa paljon ajatuksia yhteistyömahdollisuuksista ja uusi ideoita konkreettisiin toimenpiteisiin, joilla voidaan edistää hiilineutraalia matkailua uusimaalaisissa kunnissa. Viimeisten tietojen mukaan yhteistyökunnissamme on jo 101 STF-merkin saanutta yritystä, hän pohtii.

Nykter kuitenkin painottaa, että STF-polun on aloittanut huomattavasti suurempi joukko. Polun aloittaneisiin yrityksiin tullaankin tulevaisuudessa kiinnittämään aivan erityistä huomiota. CNE 2.0 ei rajaa matkailualan yrityksiä ulkopuolelle niiden koon mukaan, vaan sen pyrkimyksenä on palvella kaiken kokoisia yrityksiä, kunhan vain potentiaalia riittää.

Vuosina 2023–2025 toteutettavan Carbon Neutral Experience 2.0:n rahoittajana toimii Uudenmaan liitto. Lisää tietoa hankkeesta löydät osoitteesta: https://www.haaga-helia.fi/en/rdi-projects/carbon-neutral-experience-20

CNE 2.0 somessa