Lokakuun Sustainable Travel Finland -työpajat järjestettiin Raaseporissa, Helsingissä, Porvoossa ja Teamsissa. Aiheena oli kestävän matkailun mittaaminen ja kehittämispolun keskeneräiset askeleet. Työpajoissa heräsi vilkasta keskustelua kestävän matkailun indikaattoreista ja STF-polun tekemisestä ylipäätään. Innostusta ja ihastusta, mutta myös vähän ihmettelyä ja harmistusta oli ilmassa – lämmin kiitos kaikille osallistujille! Toivottavasti tapaamme jälleen marraskuussa! Moni osallistuja on jättämässä STF-hakemuksen syksyn aikana. Hienoa työtä!
Yhteisöllinen tekeminen innostaa!
Osallistujat olivat tyytyväisiä mahdollisuudesta keskusteluun ja alkoivat suunnitella yhteistä palaveria ja työtapaa. He totesivat, että jos löytää sellaisen ryhmän yrittäjiä, joiden kanssa ajattelee samalla tavalla, voi yhdessä viedä eteenpäin STF-työtä ja motivoida muita. Yhteisiä tapaamisia voisi olla esimerkiksi lounaan merkeissä. Olisi erityisen hienoa, jos mukaan saataisiin sparraajia STF-merkin omaavista yrityksistä.
Tarvitseeko STF-kehittämispolun olla helppo ja nopea?
Kehittämispolku haastaa yrityksiä kestävään ajatteluun ja tekemiseen. Se on yrityksen toiminnan kehittämistä, joten kai siihen kuuluukin mennä aikaa? Kannattaa pohtia ja analysoida oman yrityksen toimintaa ja tavoitteita, lähteä tekemään asoita eri tavoin. Tästä on hyötyä tulevaisuudessa! Esimerkiksi yksi osallistuja, jonka yrityksellä on ollut vastuullisuussertifikaatti jo vuosia, oppi työpajassa termin ‘kognitiivinen saavutettavuus’ itsearviointia tehdessään. Hän kävi selaamassa yrityksensä kotisivuja ja oli heti huomannut useita kehittämiskohteita. Mahtavaa, vai mitä?
Tässähän meni vain puoli tuntia!
Pienellä yrityksellä vastaaminen itsearviointi- ja indikaattorilomakkeisiin voi olla nopeaa, kun kaikki tieto on itsellä. Isolla yrityksellä tietojen hakemiseen menee enemmän aikaa. Tehtävien tekemiseen voi varata lyhyitäkin aikoja kalenterista, sillä vastaukset tallentuvat ja niitä voi jatkaa seuraavalla kerralla siitä mihin jäi.
Sertifikaatti kannattaa valita kehittämispolun alussa
Sertifikaatin valinta ja sen työstäminen ovat asioita, jotka kannattaa ottaa pöydälle alussa. Pienen yrityksen tekeminen on ketterää, mutta isommassa yrityksessä sertifikaatin vaatimusten työstäminen vie aikaa. STF-polulla on samoja aiheita kuin sertifikaateissa, joten niitä kannattaa edistää samanaikaisesti. Huomaattehan, että STF Hubissa on nyt hyvät tiedot kaikista sertifikaateista ja selkeä tieto siitä, mitkä aiheet kukin sertifikaatti korvaa kehittämissuunnitelmasta. Tämä hieno uudistus tuli viime keväänä!
Mitä etua STF-merkki tuo sertifikaattiin verrattuna?
STF on kokonaisvaltaisempi kuin useimmat sertifikaatit, sillä se vaatii yritystä huomioimaan kaikki vastuullisuuden osa-alueet. Suuri etu on näkyvyys destinaation ja Visit Finlandin merkkinoinnissa. Esimerkiksi Visit Finland on järjestänyt workshopeja, joihin kutsutaan vain STF-yrityksiä.
Mistä saan tiedon energiankulutuksesta toimistohotellissa?
“Teen töitä toimistohotellissa ja siellä on myös yritykseni osoite.” Jos työskentelet vuokratiloissa, kysy sieltä energiatietoja. Heidän tulisi hankkia nämä tiedot, ja asiakkaina voimme luoda painetta kysymällä.
Täppäänkö ruokailun, kun tarjoan ruokaa ohjelmapalvelussani?
Kyllä. Ruualla on iso ympäristövaikutus. Indikaattoreista, kuten itsearvoinnista, saat myös ideoita ympäristövaikutuksen pienentämiseen.
Miten lasken henkilötyövuodet?
Henkilötyövuosiin kuuluu laskea sekä kokoaikaisten että osa-aikaisten ja kausityöntekijöiden työtunnit. Toistaiseksi työssä olevien kokoaikaisten määrän laskeminen on helppoa. Laske osa-aikaisten ja kausityöntekijöiden työpanokset yhteen.
Onko STF- työpajoja tarjolla vuonna 2025?
Kyllä on. Järjestämme STF-työpajoja keväällä 2025 ainakin Teamsin kautta. Kasvotusten järjestettävissä työpajoissa osallistujat ovat olleet todella tyytyväisiä. Keskustelu on intensiivistä ja innostavaa. Mutta osallistujia on ollut niin vähän, että mietimme etävaihtoehdon priorisointia ensi kevätkaudella. Jos toivot työpajoja kasvotusten, laita meille viestiä!
Mitä aiheita toivot webinaareihin ja työpajoihin 2025?
CNE2.0 jatkuu kesään 2025. Suunnittelemme parhaillaan ensi kevätkauden tarjontaamme. Lähetä meille viestiä joko Facebookissa tai Linkedinissä tai spostilla atlas.juvakka@posintra.fi
Klikkaa tästä ja ilmoittaudu marraskuun työpajaan ‘Viimeistele STF-polun tehtävät’!