CNE-destinaatioverkosto kokoontui 1.11. Hotel Mattsissa Espoossa pohtimaan uudistavan matkailun merkitystä ja mahdollisuuksia. Vaikka käsite voi tuntua uudelta, sen ydinajatus on kuitenkin yksinkertainen: ei riitä, että minimoimme matkailun haittavaikutukset, vaan meidän tulee aktiivisesti korjata ja parantaa tilannetta; suojella ja ennallistaa ympäristöä ja auttaa yhteisöjä sopeutumaan muutokseen.
Hyviä uutisia Uudenmaan matkailulta
Järjestimme päivän yhteistyössä Visit Espoon kanssa ja päivän aluksi saimme kuulla heidän matkailuterveisensä. Espoon matkailu on hyvässä kasvussa ja vakaalla pohjalla. Hotellien käyttöaste on noussut ennen koronaa oleville tasoille. Lähes 60 %:lla matkailuyrityksistä on STF (Sustainable Travel Finland) -merkki ja Visit Espoo on saamassa matkailukohteen STF-urakkaansa valmiiksi. Valmiutta olisi ollut aikaisemminkin. Heidän vinkkinsä on, että ei kannata odottaa, että tavoite toteutuu sataprosenttisesti. Sellainen tilanne tuskin koskaan tulee ja jos tuleekin, se muuttuu seuraavassa hetkessä. Tärkeää mahdollisimman monen toimijan saaminen mukaan; uusien jatkuva houkuttelu ja olemassa olevien pitäminen mukana. Espoo on mukana myös laajassa Kokous- ja kongressihankke Kokomossa (Kokous- ja kongressihanke | Visit Espoo) Helsingin ja Vantaan kanssa. Hanketta rahoittavat Euroopan unioni ja Uudenmaan liitto.
Pitkäjännitteisellä työllä on saavutettu menestystä ja saimme onnitella Helsingin edustajaa! Helsinki on juuri nimetty ’maailman kestävämmäksi matkailukohteeksi’. Helsinki sijoittui kärkeen kansainvälisessä Global Destination Sustainability (GDS) -indeksissä, joka mittaa matkailukohteiden kestävyyttä. Indeksi mittaa kestävyyttä neljässä kategoriassa ja sinä oli mukana yli sata kaupunkia ympäri maailmaan.
Uudistava on uusi vastuullisuus
Päivän tavoitteena oli ymmärtää termin moniulotteisuus ja käytännöt tavoitteet Glasgow’n ilmastojulistuksen mukaisesti. Sana “regenerate” voidaan kääntää suomeksi joko uudistaa tai elvyttää. Tämä viittaa prosessiin, jossa jotakin palautetaan tai parannetaan. Kohteina ovat usein luonto ja ekosysteemit ihmisen toiminnan aiheuttamien vaurioiden jälkeen sekä ihmiset paikallisyhteisössä.
Matkailun osalta käsitettä “uudistava toiminta” voidaan ymmärtää sen mukaan, mitä sen Glasgow’n julistuksessa “Climate Action in Tourism” halutaan edistävän:
“Regenerate” tarkoittaa sitä, että palautetaan ja suojellaan ekosysteemejä, tuetaan luonnon kykyä sitoa hiiltä sekä turvataan biologinen monimuotoisuus, elintarviketurva ja vedensaanti. Toisaalta koska suuri osa matkailusta perustuu alueille, jotka ovat alttiimpia ilmastonmuutoksen vaikutuksille, on varmistettava, että ala voi tukea asianomaisia ja riskialttiita yhteisöjä sopeutumiskyvyn kehittämisessä, sopeutumisessa ja katastrofivalmiudessa. Tavoitteena on auttaa kävijöitä ja paikallisyhteisöjä kokemaan parempi tasapaino luonnon kanssa.
Tämän mukaan jaoimme uudistavan toiminnan neljään osa-alueeseen, joissa matkailutoimiala ja matkailijat voivat olla itse aktiivisina toimijoina, mutta myös siltojen rakentajina laajempaan yhteistyöhön.
Destinaatioverkostossamme onkin jo tehnyt asiaan liittyviä toimenpiteitä, kuten vieraslaji- ja rantasiivoustalkoita, opasteita, jotka kertovat luonnonympäristöstä ja sen erityisyydestä ja haavoittuvuudesta, koulutuksia ja matkailutuotteita uudistavasta matkailusta, sekä esimerkillisten toimijoiden ja tekojen esiin tuominen.
Seuraavaksi olisi tärkeää skaalata näitä uudistavia matkailuelämyksiä; enemmän ja isommin! Olisi tärkeää saada isot yritykset mukaan, myös ylialainen yhteistyö ja yhä laajemmat kohderyhmät lisäisivät vaikuttavuutta. Yhtenä keinona ja osallistamisen välineenä voisi käyttää pelillistämistä.
Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Crowdsorsa-sovellus, joka sai tuhannet suomalaiset mukaan hävittämään vieraskasveja, kuten lupiinia. Sovellusta käyttämällä ihmiset kartoittivat ja poistivat haitallisia kasveja ja ansaitsivat samalla rahaa.
Hyvä esimerkki löytyy myös Kööpenhaminasta! Siellä käytössä on ollut CopenPay ohjelma, jossa matkailijat ja paikalliset voivat saada palkintoja ympäristöystävällisistä teoista Kööpenhaminassa. Esimerkiksi pyöräilemällä, käyttämällä julkista liikennettä tai osallistumalla siivoustalkoisiin voi ansaita palkintoja, kuten ilmaisen kahvin, pyörävuokran tai museolipun. CopenPay kannustaa kestävään käyttäytymiseen ja tuo samalla uusia elämyksiä sekä asukkaille että matkailijoille.
Metsähallituksen vaikuttavat toimet sekä osallistumismahdollisuudet Suomen luonnon hyväksi
Tapahtumamme päätteeksi kutsuimme Metsähallituksen Tiina Hakkaraisen jakamaan asiantuntemustaan ja kertomaan konkreettisista mahdollisuuksista vaikuttaa luonnon hyväksi. Hän kertoi myös konkreettisia esimerkkejä Metsähallituksen työstä uudistavan toiminnan parissa.
Metsähallitus tekee merkittävää työtä eri puolilla Suomea, ja vuonna 2023 se ennallisti 5 580 hehtaaria luonnonalueita. Tämä työ tukee sekä uhanalaisten lajien selviytymistä että monimuotoisuuden säilymistä. Lisäksi Metsähallitus hoitaa perinneympäristöjä, kuten niittyjä ja lehdesniittyjä, joiden kunnossapito on elintärkeää monille lajeille. Metsähallituksen hallinnoimat metsät ja luonnontilaiset suot toimivat myös merkittävinä hiilinieluina, mikä auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Lisäksi suojelutoimilla he ovat onnistuneet onnistuneet vahvistamaan uhanalaisten lajien, kuten saimaannorpan ja naalin, kantoja, jotka olivat aiemmin romahtaneet.
Yksi mieleenpainuvimmista Tiinan esimerkeistä on saimaannorpan suojelu, jossa vapaaehtoiset auttavat turvaamaan norpan pesintää – erityisesti talvisin, jolloin kuutit ovat haavoittuvimmillaan. Liikkumalla varovasti pesimäalueilla, pitämällä koirat kytkettyinä ja valitsemalla norppaturvallisia kalanpyydyksiä voimme kaikki osallistua tämän uhanalaisen lajin suojeluun.
Kuka tahansa voi osallistua luonnon hyväksi tehtävään työhön. Metsähallitus järjestää esimerkiksi talkooleirejä, joissa vapaaehtoiset voivat osallistua vieraslajien poistoon ja muihin luonnon hoitotehtäviin. Lisäksi yritykset voivat järjestää omia talkoopäiviä, jolloin työntekijät pääsevät yhdessä tekemään konkreettista työtä luonnon puolesta.
Uudistava matkailu tarjoaa meille mahdollisuuden ajatella matkailua uudella tavalla – ei vain elämysten tuottajana vaan aktiivisena hyvän tekijänä. Se haastaa meidät kaikki pohtimaan, miten voimme matkailun kautta tukea niin luonnon ekosysteemejä kuin paikallisyhteisöjäkin.