Tervetuloa tutustumaan uudistavan matkailun maailmaan! Carbon Neutral Experience 2.0:ssa tarjoamme yrityksille ja organisaatioille työkaluja Glasgown ilmastojulistuksen toteuttamiseen.
Tervetuloa tutustumaan uudistavan matkailun inspiroimiin esimerkkeihin! Tällä kertaa Carbon Neutral Experience 2.0:n (CNE 2.0) aiheena on uudistava matkailu. Uudistava matkailu on toimintaa, joka ennallistaa ja palauttaa luontoa esimerkiksi kasvillisuutta kunnostamalla ja palauttamalla, jotta se voisi varastoida hiiltä ja toimia hiilinieluna.
Uudistaminen on myös yksi keskeisistä ilmastopolun askelista, koska matkailu kohdistuu usein herkkiin luontokohteisiin ja infrastruktuurin rakentaminen voi edellyttää, että alkuperäinen luonto raivataan alta pois. Uudistaminen onkin tärkeää, niin luonnon monimuotoisuuden, paikallisten asukkaiden, kuin matkailijoiden hyvinvoinnin ja ilmastonkin kannalta.
Uudistavan matkailun perusajatus haastaa perinteisen näkemyksen matkailusta. Sen sijaan, että kysyttäisiin, miten matkailukohde voi palvella matkailijoita, kysytäänkin miten matkailu voi parantaa itse kohdetta, sen ekosysteemiä ja siellä elävää paikallisyhteisöä.
Tässä artikkelissa tarjoamme inspiroivia esimerkkejä uudistavasta matkailusta niin Suomessa kuin maailmassakin.
Saimaa Canoeing tarjoaa paikallisia, monipuolisia, vastuullisia ja kestäviä elämyksiä ympäri vuoden – aina arktisista kajakkiretkistä keskikesän rentouttaviin melontamatkoihin. Urheiluaktiviteettien lisäksi palveluihin kuuluu majoitusvaihtoehtoja esimerkiksi Puumalan Saimaan saaressa.
Yrityksen toiminta perustuu laajaan yhteistyöhön, jossa mukana ovat niin maanomistajat, paikallisyhteisö, kunta, kalastusosuuskunta kuin metsäyhtiökin. Samalla se kirkastaa jokamiehenoikeuksien vastuullista hyödyntämistä matkailussa sekä kunnostaa vanhoja saarissa sijaitsevia rakennuksia majoitus- ja ruoanvalmistustiloiksi.
Laajan yhteistyön kautta Saimaa Canoeingin on mahdollista tarjota yksityisiä, palveluvarusteltuja melontareittejä, joissa retkeilijät voivat yöpyä pelkästään heitä varten varatuissa saarissa, leiripaikoissa ja melontamökeissä. Vastuullisesti järjestetty retkeily reitteineen ja majoituksineen vähentää luonnolle ja yksityisomaisuudelle kohdistuvaa haittaa sekä edistää turvallista ja kestävää matkailua.
Saimaa Canoeingin rakentamaa melontamatkailukonseptia voi pitää kestävänä tapana nauttia Saimaan upeista vesistöistä. Asiakkaat voivat vuokrata välineitä itsenäiseen retkeilyyn tai osallistua opastettuihin melontaretkiin. Palveluihin kuuluu myös muita aktiviteetteja, kuten sepän taonta, ja toimintaa järjestetään myös sosiaali- ja terveysalan asiakasryhmille.
Saimaa Canoeingin rakentamaa melontamatkailukonseptia voi pitää kestävänä tapana nauttia Saimaan upeista vesistöistä. Asiakkaat voivat vuokrata välineitä itsenäiseen retkeilyyn tai osallistua opastettuihin melontaretkiin. Palveluihin kuuluu myös muita aktiviteetteja, kuten sepän taonta, ja toimintaa järjestetään myös sosiaali- ja terveysalan asiakasryhmille.
Saimaa Canoeing voitti Matkamessujen vastuullisuuskilpailun vuonna 2023. Tuomariston mukaan yritys on erinomainen esimerkki uudistavasta matkailusta eli siitä, kuinka olemassa olevaa infrastruktuuria ja yhteisöllisyyttä hyödyntämällä voidaan jättää ympäristö parempaan kuntoon kuin aikaisemmin.
Lapin Paimenlomat tarjoaa neljä kohdetta, joissa matkailijat voivat osallistua rentouttaviin lammas- ja lehmipaimenlomiin, joiden aikana lomailijat saavat nauttia lampaiden ja lehmien rapsuttelusta keskiyön auringon alla idyllisissä Lapin maalaiskylissä. Myös normaali lomailu on sallittua ja jopa suositeltavaa.
Liiketoimintamalli perustuu maaseutujen olemassa olevien resurssien hyödyntämiseen elämysmatkailussa. Lomaa vietetään aidolla maatilalla aidossa kylämiljöössä, jossa matkailijan valinnoilla on positiivisia vaikutuksia kohteen ympäristöön, talouteen ja kulttuuriin. Samalla kylät saavat kaivattua elinvoimaisuutta, maatilallisten toimeentulo paranee ja tietoisuus eri tuotteiden alkutuotannosta lisääntyy.
Lapin paimentolomien kohteet eivät ole tehotuotantotiloja, vaan aitoja pienmaatiloja. Tilojen eläimiä ei ole hankittu matkailutuotetarkoitukseen, vaan ne ovat jokaisen tilan rakkaita lemmikkejä. Lampaat ja lehmät tekevät korvaamattoman arvokasta työtä maisemanhoidon eteen ja perinnebiotooppien suojelemiseksi.
Humus x Hortense on Ixellesissä Brysselin laidalla toimiva Michelin-ravintola, joka tarjoaa vain kasvipohjaista eli vegaanista ruokaa. Ravintola sai alkunsa Nicolas Decloedt ja hänen vaimonsa Caroline Baerten keittiöstä, ja se heijastaa heidän unelmiaan ja elämänpolkujaan.
Ravintolan perustaneet Decloedt ja Baerten työskentelivät aikaisemmin luonnon hyväksi, jonka vuoksi he haluavat myös ravintolassaan osoittaa, että uudenlainen ruoanlaittotapa on mahdollista, jos tahtoa vain riittää. Humus x Hortense hankkii kaikki raaka-aineet lähiseudulta mehiläis- ja lintuystävällisistä puutarhoista.
Ravintolassa on mahdollista tilata useamman ruokalajin menu, joka vaihtuu vuoden 24 eri mikrosesongin mukaan.
Tripadvisorin arviot ovat vaihtelevia aina viiden tähden hehkutuksista yhden tähden rimanalituksiin. Decloedt ja Baerte ovat saaneet toimimaan sen, mitä moni on yrittänyt. Eettisyyden ja taiteelliset ambitiot yhdistävä keittiö on oiva esimerkki vastuullisesta ja uudistavasta ravintolakonseptista.
Amalurra on pieni, ekologinen ja kestävä hotelli Espanjan maaseudulla Artzentalesissa, joka sijaitsee noin 35 minuutin päässä Bilbaosta. Vihreä ja luonnonläheinen ympäristö huokuu syvällistä läsnäoloa, jossa luonto inspiroi kokonaisuuden tunnetta ja kietoo vieraansa osaksi paikallista elämää. Hotellin lähtökohtana oli uudistava matkailu, jossa lomailijat ja paikallinen väestö tuodaan yhteen, ja ohjataan nauttimaan paikallisista palveluista ja luonnosta.
Amalurraa ympäröivät villi kasvillisuus, metsät ja puutarhat. Se tarjoaa varsin rajallisen määrän mökkejä ja huoneita, kylpylän sekä tiloja erilaisille tapahtumille ja koulutuksille, jossa on tilaa yhteiskehittämiselle ja ryhmäkokemuksen syntymiselle.
Lomakeskuksen arviot Googlessa ja Booking.comissa ovat erinomaiset. Vieraat ovat kiitelleet etenkin hyvästä ruoasta, rauhallisuudesta, ympäröivästä luonnosta sekä hulppeasta kylpylästä. Tästä voisi helposti päätellä, ettei varsinainen uudistava kokemus ole välttämättä välittynyt asiakkaille tavalla, jolla sen voisi odottaa välittyvän.
Uudistava matkailu on prosessi, jossa monimuotoisuus ja erilaiset näkökulmat rikastuttavat ajattelua. Sen keskiössä ei ole tavoite, sillä se todennäköisesti tulee muuttumaan matkan varrella. Siinä mielessä uudistavaa liiketoimintaa voisikin kuvailla yhteisöperusteiseksi oppimiseksi, jossa kohdataan uutuuksia ja yllätyksiä.
Uudistavassa matkailussa kysymykset ovat aina mahdollisuuksia, ja keskeneräisyys on luonnollinen osa prosessia. Sen tähden uudistavan matkailun harjoittajilta vaaditaan hyvää epävarmuuden sietokykyä.
Kuten tunnettu edelläkävijä ja kouluttaja Daniel Wahlkin on todennut, saman toistaminen – myös liiketoiminnassa – tulee lopettaa. Jokainen yritys voi nousta tuhkasta kuin tarunhohtoinen Feeniks-lintu kohti uutta, kestävämpää ja parempaa tulevaisuutta.
Perinteisesti matkailun ja matkakohteiden ainoaksi tehtäväksi on nähty matkailijoiden viihdyttäminen. Uudistavassa matkailussa tämä aihe käännetään täysin päälaelleen ja kysytään, mitä matkailu voi antaa matkakohteelle. Miten matkailijoita houkutellaan kohteeseen siten, että paikallisväestön ja luonnon hyvinvointi kasvaa heikkenemisen sijaan?
Aate sai alkunsa uudistavasta maanviljelystä, josta se on levinnyt myös muille toimialoille. Käytännössä uudistavan maanviljelyn menetelmät ovat usein samoja kuin ennen maatalouden koneellistumista ja lannoitteiden käyttöönotto.
Kysymys kuuluukin, miten myös matkailu voisi tuottaa jatkuvaa hyvinvointia matkakohteessa?
Ensimmäiset uudistavan matkailun palveluita tarjoavat yritykset toimivat maaseutumaisissa ympäristöissä, joissa kasvillisuuden ennallistaminen oli luontevaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö myös kaupunkiympäristöissä toimivien yritysten kannattaisi pohtia, millaisilla tuotteilla voisi tuoda yhteen paikallisia asukkaita ja matkailijoita – sekä edistää samalla luonnon hyvinvointia.
Uudistavan matkailun pioneeri Anna Pollock on ehdottanut matkailutermin muuttamista vieraanvaraisuusyhteisöksi. Kaupungeissa toimivat yritykset voisivat osallistaa esimerkiksi asunnottomia tai muita syrjäytyneitä. Voisitko sinä järjestää yhteisöllisiä illallisia, joissa matkailijat kustantaisivat myös syrjäytyneen henkilön aterian?
Tai ideoisitko tapoja, joilla matkailijat voisivat osallistua ilmastonmuutoksen vaikutusten ehkäisyyn kohteessa? Yksittäisistä tuotteista voi laajentaa koko yrityksen toimintaa uudistavaan suuntaan.
Blogi pohjautuu Mood of Finlandin Anu Nylundin vetämään webinaariin. Työpajaosassa ideoimme aihioita uudistavaan matkailuun, joka saattaa vaikuttaa monille vieraalta. Ehkä pohdit, miksi tarvitsemme jälleen uuden termin kestävän matkailun kartalle. Syyt ovat kuitenkin selvät – meidän on puututtava ilmaston- ja ympäristönmuutoksen juurisyihin.
Yhdessä ideointi on erinomainen tapa kehittää ajatuksia ja lisätä ymmärrystä aiheesta. Jos kiinnostuit ja haluat oppia lisää, niin kannattaa tsekata tulevat webinaarit:
Tule mukaan oppimaan ja innostumaan!